Ik was meteen verliefd op het pand, de oude constructies en de plek aan de kade. Op zolder keek je tegen de onderkant van de dakpannen. Mijn broer was architect en restaureerde landhuizen in Schotland. Hij gaf mij tips voor een duurzame dakisolatie waarbij de gordingen en spanten in het zicht bleven. We gebruikten kalkmortel en leem in plaats van cement en gipsplaat voor een goede atmosfeer binnen en vochtregulerende isolatie. Sanitair en elektra was van de jaren vijftig; doordat alle muren en plafonds werden geïsoleerd, konden we overal nieuwe leidingen aanleggen.
De horeca en de terrassen rond de Oude Sluis zijn heel gezellig. In de zomer eten we soms aan tafel op de stoep naast de voordeur We hebben dan ons eigen terras. We gaven feesten met soms meer dan 60 man. We kookten in de bakkerij en hadden diners aan lange tafels op zolder, of zaten langs de kade achter het huis.
De grootste luxe in het huis is de ruimte. Toen mijn dochter met haar man en drie kinderen uit Amerika tijdelijk bij ons kwam wonen, had ze een werkkamer en voor ieder kind een eigen slaapkamer. Nog steeds waren er kamers over. De nieuwe badkamer onder de hoge kap van de bakkerij is comfortabel en praktisch. De kleinkinderen konden tegelijk in bad en onder de douche. We zijn ook blij met onze keuze van olijf-essenhout voor de trappen en leuningen in het nieuwe trappenhuis. Wat ik ga missen is de werkplaats en de zolder in de oude bakkerij. Ik had daar al mijn gereedschap voor alle voorkomende klussen en werkzaamheden bij de hand.
Bekijk onze woning