De makelaardij en het Coronavirus (COVID-19)

Update 15 december 2020 en 12 januari 2021

Op 15 december 2020 hield premier Mark Rutte voor de tweede maal een tv-toespraak in verband met COVID-19. Tot en met 19 januari 2021 geldt een lockdown. Tijdens de persconferentie op 12 januari 2021 werd deze verlengd tot en met 9 februari 2021. Al in maart heeft brancheorganisatie NVM met haar leden afspraken gemaakt over bijvoorbeeld bezichtigingen. Als sector waren we een van de eersten die de anderhalve-meter-afspraken in de dagelijkse praktijk hebben doorgevoerd. Dat maakt ook dat we nu geen aanvullende strenge maatregelen hoeven te nemen. U blijft dus van harte welkom voor een bezichtiging of een verkoopgesprek voor uw woning.   

Maatregelen bij een bezichtiging
Zowel wij als u treft tijdens bezichtigingen altijd de volgende voorzorgsmaatregelen:
- Heeft u of de makelaar klachten, zoals hoesten, benauwdheid of koorts? Dan wordt de afspraak door u of ons geannuleerd!
- Was voor en na de bezichtiging uw handen.
- Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
- Wij verwelkomen elkaar met een glimlach, we schudden geen handen.
- Blijf op gepaste afstand van 1,5 meter.
- Raak niet onnodig veel zaken zoals deurklinken aan tijdens de bezichtiging.
- Wij plannen privé-bezichtigingen zoals altijd ruim in, waardoor belangstellenden elkaar niet tegenkomen.

Huis verkopen en het Coronavirus
Gedurende de gehele Corona-periode zijn er veel woningen verkocht. In het hogere segment zien wij een grote trek uit de Randstad. Deze zogenaamde 'cityquitters' zijn door de beperkende maatregelen naarstig op zoek naar rust, ruimte, groen en die extra werkkamer in huis. Er is een woningtekort, het aanbod is beperkt waardoor uw woning weinig concurrentie heeft, en de rente is laag. Bel ons dus gerust op 088-0044244 als u vragen heeft over het verkopen van uw huis in deze tijden.


Update 29 september 2020 

Gisteravond waren premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge weer op televisie met een persconferentie. Ze vertelden hoe het nu gaat met het Coronavirus en kondigden strengere maatregelen aan.

Wij blijven u graag van dienst als u een huis wilt bezichtigen, verkopen of laten taxeren. Hoe gaan wij hiermee om? Leest u hieronder de update van 24 maart 2020. 


Update 1 april 2020

Het kabinet heeft gisteren besloten dat alle Coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april 2020. In de week vóór 28 april beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. 

Tijdens deze periode bent u bij De Landerije van harte welkom voor een bezichtiging, een gesprek omtrent de verkoop van uw huis of een taxatie. U en wij houden ons dan wel aan de voorschriften van het RIVM. Daarover leest u hieronder meer of vertellen wij u bij het maken van de afspraak.


Update 24 maart 2020


Gisteren hebben de ministers Rutte, Grapperhuis, De Jonge en Van Rijn de aangescherpte maatregelen in de bestrijding van de verspreiding van het Coronavirus in een persconferentie toegelicht. In het kort:

- Samenkomsten zijn verboden tot 1 juni.
- Ook voor minder dan 100 personen.
- Burgemeesters kunnen optreden.
- Ook in winkels en tegen groepen.
- Forse boetes en sluiting als boete.
- Eén persoon koorts: hele gezin blijft thuis.
 
Wat betekent dat voor u?
Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken blijft tot 1 juni van kracht. Bezichtigingen ontraden we niet, wel wijzen we u erop om gepaste maatregelen te treffen. Zo moeten mensen 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen blijven houden. De NVM-makelaars volgen de adviezen van de RIVM daarmee op. 
 
Wat betekent dat voor de woningmarkt?
Over het algemeen gaan bezichtigingen in het hele land door. Ook de verkoopcijfers laten nog geen grote fluctuaties zien. Dat kan veranderen wanneer deze situatie langer duurt, maar vooralsnog zien we in de statistieken geen grote veranderingen. Als NVM-makelaars houden wij ons verre van suggestieve artikelen over aankomende dalende huizenprijzen. De krapte op de markt is zo groot dat verkopers van nu nog geen genoegen nemen met lagere prijzen. Wel horen we dat de termijn ‘onder voorbehoud van financiering’ op verzoek wat langer wordt, omdat ook de banken en hypotheekverstrekkers door het noodgedwongen thuiswerken soms wat meer tijd nodig hebben.
 
Ik wil een huis bezichtigen
- Bezichtigingen worden beperkt tot 2 kijkers. 
- De eigenaren worden verzocht niet thuis te zijn. 
- Bezichtiging met verkouden of zieke mensen gaan niet door.
- Wij begroeten u met een glimlach en schudden geen hand. 
- Kijkers wordt verzocht nergens aan te zitten (kranen, lichtschakelaars e.d.). 
- Iedereen blijft op 1,5 meter afstand van elkaar. 
- De bezichtiging duurt niet langer dan noodzakelijk. 
 
Ik wil mijn huis verkopen
- Wij maken graag een afspraak, zij het met hoogstens 2 personen. 
- Wij informeren vooraf bij u of er griep- of verkoudheidsklachten zijn. 
- Wanneer gewenst, kunnen wij ook een virtueel gesprek met u voeren via WhatsApp of FaceTime. 
  
Ik wil mijn huis laten taxeren
- Wij lopen graag alleen door de woning en stellen na afloop vragen aan 1 persoon. 
- Wij maken foto's in en om het huis en blijven niet langer binnen dan noodzakelijk. 
- Daarna werken wij het taxatierapport zo snel mogelijk uit op kantoor.
 
Hartelijk dank voor uw medewerking. Stay safe!  


Update 17 maart 2020
 

Gisteren hield minister-president Mark Rutte een tv-toespraak. Nadat de horeca en scholen gesloten werden, gaat het land vooralsnog niet verder op slot. Maar wat voor gevolgen heeft dat nu voor de huizenmarkt? Enerzijds zien we het aantal bezichtigingsaanvragen in het hogere segment afnemen. Ondernemers zijn druk met hun bedrijf en veel werknemers werken thuis met opvang van kinderen. Een bezoek aan jou nieuwe droomhuis sla je dan even over. Anderzijds is de woningmarkt nog steeds oververhit en is er een groot tekort aan huizen. De banken passen hun hypotheekregels niet aan en de rente is onveranderd laag. Het lijkt dus op een tijdelijk uitstel. Wellicht een goed moment om juist nu een huis te kopen?! Kom bij ons gerust jouw beoogde droomhuis bezichtigen, uiteraard met inachtneming van de nodige voorzorgmaatregelen zoals door het RIVM geadviseerd.

Maatregelen bij een bezichtiging
Zowel wij als u treft tijdens bezichtigingen altijd de volgende voorzorgsmaatregelen:
- Heeft u of de makelaar klachten, zoals hoesten, benauwdheid of koorts? Dan wordt de afspraak door u of ons geannuleerd!
- Was voor en na de bezichtiging uw handen.
- Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
- Wij verwelkomen elkaar met een glimlach, we schudden geen handen.
- Blijf op gepaste afstand van 1,5 meter.
- Raak niet onnodig veel zaken zoals deurklinken aan tijdens de bezichtiging.
- Wij plannen privé-bezichtigingen zoals altijd ruim in, waardoor belangstellenden elkaar niet tegenkomen.

Huis verkopen en het Coronavirus
Wij zien in het hogere segment momenteel een terugloop in het aantal bezichtigingen. Dit heeft echter nog nog geen invloed op biedingen en het aantal verkochte woningen. Het lijkt er dus op dat alle serieuze gegadigden nog steeds willen kopen. Er is een grote kans dat u in deze tijd veel of vaker thuis bent. Hierdoor kunt u alle voorbereidingen treffen om uw huis verkoopklaar te maken. Met het mooie voorjaarsweer kunnen onze fotografen hun fotoshoot verzorgen en kunnen wij alle voorbereidingen treffen. Bel ons gerust op 088-0044244 als u vragen heeft over het verkopen van uw huis in deze tijden.


Update 16 maart 2020

Gisteren heeft het kabinet verregaande maatregelen genomen in de strijd tegen het Coronavirus, dat zich snel verspreidt door ons land. Gezien de richtlijnen van het kabinet, RIVM en onze brancheorganisatie NVM zullen ook wij onze werkwijze aanpassen.

Om verdere verspreiding tegen te gaan, zullen wij bij fysieke contacten zoals bezichtigingen, ondertekening van koopaktes, taxaties, inspecties en transporten de nu geldende gezondheidsrichtlijnen volgen, zoals geen handen schudden, nog vaker handen wassen, hoesten en niezen in de elleboog en anderhalve meter afstand houden van elkaar waar mogelijk.

Verder zullen wij wat digitaal of telefonisch kan, ook op die wijze doen, om daarmee het aantal fysieke contacten te beperken. Bij het plannen van fysieke contacten wordt bij verkopers en kopers nadrukkelijk geïnformeerd naar hun gezondheidstoestand en wordt hen verzocht de hygiëne-adviezen van het RIVM na te leven. Daarnaast zullen wij geen groepsbezichtigingen en Open Huizen plannen.

Omdat De Landerije met zelfstandige specialisten werkzaam is in diverse regio’s kunnen wij afzonderlijk van elkaar fulltime actief blijven. Heeft u vragen of advies nodig, dan kunt u ons gewoon bereiken via 088-0044244 of info@landerije.nl.

Deze werkwijze geldt tot 6 april 2020, of totdat de situatie vraagt om wijziging.

Namens Team De Landerije (Gernant, Daphne, Hilde en Bartelo) wensen wij u en uw naasten een goede gezondheid de komende weken.


Update 11 maart 2020

De NVM Open Huizen Dag van 28 maart gaat niet door. Aanleiding is de toename van het aantal gevallen van besmettingen van het Coronavirus in Nederland.

Met het annuleren van de NVM Open Huizen Dag neemt de NVM haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en levert ze een bijdrage aan het voorkomen van verdere uitbreiding van het aantal besmettingen. Op de NVM Open Huizen Dag bezoeken tienduizenden mensen in korte tijd diverse woningen. De rondleiding door de woning wordt door de eigenaar gedaan, waarbij tijdens de laatste NVM Open Huizen-dagen sommige woningen door tientallen personen werden bezocht. Met de huidige krapte op de woningmarkt is de verwachting dat de NVM Open Huizen Dag op zaterdag 28 maart weer veel mensen een woning zouden willen bekijken. De NVM vindt dat nu, met het toenemend aantal besmettingen in ons land, niet verantwoord.

De NVM heeft besloten om geen risico te nemen en de editie van zaterdag 28 maart niet door te laten gaan. De eerstvolgende NVM Open Huizen Dag zal vervolgens op zaterdag 3 oktober 2020 zijn.

Meer weten? Wilt u de mogelijkheden eens met ons bespreken of wilt u ons uw wensen voorleggen? Wij drinken graag een kop koffie met u. Neem vrijblijvend contact met ons op.


Ik wil meer weten!