De rijke historie van Courbe Voie

Hoe het begint met de firma Boldoot Jacobus Cornelis Boldoot begint in 1789 een apotheek aan de Nieuwezijds Voorburgwal 46 in Amsterdam. Met zijn chemische kennis maakt hij een op alcohol gebaseerd geneesmiddel en hij noemt dat Keuls water. Later wordt het als toiletartikel verkocht. Het succes van de firma breidt zich verder uit als zijn neef, naamgenoot en petekind Jacobus Cornelis Boldoot jr. bij hem in de leer komt. Maar pas als diens zoon in 1871 tot de firma toetreedt, komt het succes. Dankzij een onderhandse overeenkomst van een ‘onbeduidende’ Keulse reukwaterfirma, krijgt hij inzicht in hun receptuur en mag hij voortaan zijn producten verkopen onder de naam eau de cologne. De rest is geschiedenis. De firma floreert met in 1900 maar liefst zestien panden in de Amsterdamse binnenstad en in 1902 een eigen zeepfabriek aan de Haarlemmerweg.

De architect: Nicolaas Redeker Bisdom
Nicolaas Redeker Bisdom is architect naast zijn werk als onderwijzer bij de Tuinbouwschool Linnaeus in Amsterdam. Samen met Pierre Cuypers, eveneens architect, koopt hij grond ten noorden van het in 1864 aangelegde Vondelpark. Daar, in de Vondelparkbuurt bouwt het tweetal herenhuizen. Ook ontwerpt Bisdom in opdracht prins Hendrik het hekwerk van het Amaliapark in Baarn (1873). In het krulwerk ziet u een gekroond medaillon met de initialen ‘A’ en ‘H’, de voorletters van Amalia en Hendrik. In 1881 besluit hij om een villa te bouwen aan de Eemnesserweg 91. Nu bekend als Benthuijs, maar vroeger heette de villa Vooreng. Vanwege de hogere landtong. Zijn kinderen Anne en Karel leggen de eerste steen.

De bouw van Courbe Voie
In de periode rond 1880 kruisen de wegen van Boldoot en Bisdom elkaar en krijgt Bisdom in 1885 de opdracht voor de bouw van villa Courbe Voie aan de Eemnesserweg 97 in Baarn. De naam Courbe Voie (Frans: kromme weg) is ontstaan door de plaatselijke bocht in de Eemnesserweg. Ook loopt er een gebogen oprijlaan naar het huis. De villa wordt net als de villa op nummer 91, gebouwd in neorenaissancestijl. De toren van het pand bevindt zich aan de achterzijde met daarin de trappen naar de eerste verdieping. Die positie is bijzonder, omdat de torens van de meeste Baarnse villa’s zijn gericht op de Zuiderzee. De herinnering aan de architect is nog altijd levend met aan de achterzijde een torentje met daarop de letter B. Dus niet de B van Boldoot maar de B van Bisdom!

Familie De Cneudt
Edmond de Cneudt was een Belgisch-Nederlands kunstnijveraar, textielontwerper en textielkunstenaar. Wegens succes en ruimtegebrek verhuisde hij in 1942 zijn bedrijf naar villa Courbe Voie. Het grote huis diende als woonverblijf, kantoor en toonkamer, het koetshuis werd gebruikt als weverij, handknoperij en spoelerij. Voor de werkgelegenheid in Baarn is de weverij altijd belangrijk geweest. Sinds 1942 is Courbe Voie onafgebroken in eigendom geweest van de familie en hebben er vier generaties gewoond.




Bekijk onze woning